Wat wordt allemaal door je reguliere woonverzekering? 

In de loop der jaren steek je heel veel geld in je woning. Je hebt het soms niet altijd in de gaten, maar zou je opsommen wat de waarde van je huis en inboedel is, dan zou je waarschijnlijk verbaasd zijn. Het is daarom van groot belang dat je een goede woonverzekering afsluit. Je wilt namelijk niet het risico lopen dat er op een dag iets gebeurt waardoor je je spullen en/of je huis kwijtraakt. Met een woonverzekering voorkom je dergelijke rampen. Wat je precies nodig hebt, hangt af van je woonsituatie. In dit artikel leggen we je uit wat in jouw situatie het beste is om te doen. Zo voorkom je veel problemen.

Een woonverzekering bestaat uit meerdere onderdelen

Een woonverzekering is niet een vast pakket: dit verschilt namelijk van persoon tot persoon. Cruciaal in deze is je woonsituatie. Het maakt voor je verzekeraar namelijk uit of je een woning gekocht hebt, of dat je er een huurt. Dit omdat je in het geval waarin je een woning huurt, jij niet verantwoordelijk bent voor de woning zelf. Je hoeft daarom alleen maar een inboedelverzekering af te sluiten wanneer je huurt. Onder deze verzekering vallen alle spullen die in en rondom je woning staan. Gebeurt er een keer een ongelukje, dan kun je bij je verzekeraar terecht om de schade te claimen. Wil je geen enkel risico lopen? Dan kun je een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering samen afsluiten. Hierdoor kun je ook terecht bij je verzekeraar wanneer je elders schade hebt toegebracht aan andermans spullen.

Neem ook een opstalverzekering als je een huis gekocht hebt

Voor de mensen die een eigen huis gekocht hebben, is het niet voldoende dat ze alleen een inboedelverzekering afsluiten gaan. Gebeurt er namelijk een keer iets in de woning, dan wordt enkel de schade aan de spullen in de woning gedekt. Dat terwijl de kans groot is dat de woning zelf ook veel schade oploopt. Vandaar dat je ook nog een opstalverzekering moet nemen. Met deze polis ben je gedekt tegen schade die je kunt oplopen aan de structuur van je woning. Daarmee bedoelen we de schade die je kunt oplopen aan de woning zelf, maar ook aan objecten die aan je woning vastgemaakt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je zonnepanelen. Ook de bijgebouwen op je erf vallen onder de dekking van je opstalverzekering. Mocht je dus een tuinhuis hebben, dan kun je er zeker van zijn dat je schade aan dit object ook kunt herstellen op basis van de polis die je afgesloten hebt.

Een woonverzekering is het vangnet dat je nodig hebt

Als je nog geen woonverzekering hebt, is het verstandig om er alsnog een af te sluiten. Op die manier voorkom je namelijk dat je in de problemen komt wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt in je woning. Ook je tuinmeubelen kun je repareren op basis van je inboedelverzekering. Zo weet je dus zeker dat een klein ongelukje geen grote onkosten met zich mee zal brengen. Bovendien is het goed om te weten dat een goede woonverzekering ook gebruikt kan worden wanneer je schade hebt opgelopen als gevolg van cybercrime. Steeds meer mensen worden slachtoffer van online criminelen en de kosten lopen vaak heel hoog op. Met een goede woonverzekering voorkom je dat je in de schulden terechtkomt, omdat je bijvoorbeeld een phishingmail hebt geopend. Kijk daarom even op de site van je verzekeraar om te kijken hoe je vandaag nog een goede woonverzekering kunt afsluiten.